Artos - jak pisze Peter Reinhart, w The Bread Baker Apprentice - to ogolna nazwa chlebow okolicznosciowych, lecz z okazji swiat przeroznych nadaje im sie szczegolne nazwy. Ozdoby i dodatki, nawiazujace czesto do wydarzen historycznych i tradycji domowych, sprawiaja, ze pieczywo nabiera szczegolnej wyjatkowosci. Christopsomos jest jednym z takich wypiekow i nie trudno sobie wyobrazic dlaczego zdobi bozonarodzeniowy stol - skorka chleba jest aromatyczna i lepka od glazury, jednak oko przyciaga duzy krzyz, dodatkowo przyozdobiony polowkami orzechow wloskich. Bardzo piekny. I bardzo, bardzo pyszny zarazem. Pieke go co rok (tatter), bo moja rodzina domaga sie go niezmiennie, glownie ze wzgledu na walory smakowe. Ponadto, chleb sie pierwszorzednie przechowuje, a tosty z niego sa cudowne.
Goraco zapraszamy zatem na te ostatnie w tym roku warsztaty chlebowe. Jesli nie uda sie Wam upiec Christopsomos na swieta, nic nie szkodzi, mozecie nadrobic w karnawale, bo nastepne spotkanie w Piekarni Po Godzinach dopiero 19 stycznia, Nowego Roku.
Przyjmijcie wiec od nas - Margot, Polki i Tatter - najlepsze zyczenia z okazji nadchodzacych Swiat i Nowego Roku 2011. I niech sie Wam zawsze upiecze!
TPM
Christopsomos - grecki chleb swiateczny
200g bialego zaczynu pszennego 100%hydracji
450g bialej pszennej maki chlebowej
200g bialego zaczynu pszennego 100%hydracji
450g bialej pszennej maki chlebowej
7g soli
1 1/2g lyzeczki drozdzy instatnt
1 lyzeczka cynamomu
1/4 lyzeczki mielonej galki muszkatolowej
1/4 lyzeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
1 lyzka zmielonej kandyzowanej skorki pomaranczowej
1 lyzeczka naturalnego ekstraktu z migdalow
2 duze jajka, lekko roztrzepane
1/4 szklanki miodu plynnego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3/4 szklanki letniego mleka
1 1/2g lyzeczki drozdzy instatnt
1 lyzeczka cynamomu
1/4 lyzeczki mielonej galki muszkatolowej
1/4 lyzeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
1 lyzka zmielonej kandyzowanej skorki pomaranczowej
1 lyzeczka naturalnego ekstraktu z migdalow
2 duze jajka, lekko roztrzepane
1/4 szklanki miodu plynnego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3/4 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki rodzynkow (dowolnych)
1/2 szklamki suszonych zurawin
1/2 szklanki orzechow wlsokich, posiekanych, lekko uprazonych
Glazura:
2 lyzki wody
2 lyzki cukru
2 lyzki miodu
1 lyzeczka naturalnego ekstraktu pomaranczowego
1 lyzeczka ziarna sezamowego
W duzej misce wymieszac razem: make, sol, drozdze, cynamon, galke, ziele angielskie i gozdziki. Dodac zakwas (lub poolish), ekstrakt, jajka, miod, oliwe i mleko. Dobrze wymieszac, az ze skladnikow utworzyla sie kula. Wyjac na kuchenny blat i zagniesc miekkie, delikatnie lepkie ciasto (ok. 10 min.). W czasie ostatniej fazy zagniatania dodac bakalie. Pierwsza fermentacja trwa ok.1 1/2 godziny, w polowie ktorej ciasto trzeba odgazowac i zlozyc (stretch and fold technique). Gdy ciasto podwoi swoja objetosc wyjac je z miski i po lekkim odgazowaniu, podzielic na dwie czesci, jedna dwa razy wieksza od drugiej. Z wiekszej uformowac kule i ulozyc ja na blasze wylozonej papierem do pieczenia, posmarowac lekko olejem, przykryc folia i zostawic na 60-90 min. Mniejszy kawalek ciasta umiescic w foliowej torebce i schlodzic w lodowce. W tym czasie rozgrzac piec do 180C.
Gdy okragly bochenek jest juz dobrze wyrosniety, wyjac schodzone ciasto z lodowki, podzielic je na dwie czesci i z kazdej uformowac 25cm walek. Walki ulozyc na krzyz na wierzchu chleba. Beda one dluzsze i wystawac poza kopule bochenka. Konce przeciac nozem wzdluz (ale tylko do momentu gdzie walek pokrywa chleb) i zawinac je na zewnatrz. W tak zawiniete koncowki mozna wcisnac polowki orzechow wloskich. Wierzch bochenka posmarowac miodowa glazura. Piec 40-45 min. Przed podaniem koniecznie chleb nalezy calkowicie wystudzic (ok. 1 godziny). Polecam!
Zrodlo: "BBA" P. Reinhart.
Zrodlo: "BBA" P. Reinhart.
Fantastyczny przepis ! Jak czytam to czuję już zapach wszystkich dodatków w tym chlebie. Chyba zrobię dwa, jak duży on wychodzi ? Patrząc na ilośc mąki to raczej niewielki. Pozdrawiam i również życzę zdrowych i wesołych świąt całej ekipie WP
ReplyDeleteetralo, wychodzi calkiem spory, okolo kilograma, i w dodatku sporo przyrasta.
ReplyDeleteO, widze że zmieniłas ilośc mąki :) no teraz to upiekę jeden :) dziękuję !
ReplyDeletea jest gdzieś w internecie instrukcja postępowania - zwłaszcza z wałkami, albo też zdjęcie gotowego wyrobu?
ReplyDeleteetralo, to sie ciesze. Tak, wlasnie dzieki Twojemu pytaniu dostrzeglam, ze zamiast 4 jest 2. Dziekuje :D
ReplyDeleteNino, zdjecie wyrobu dokleje jutro.
Rzut oka na składniki i już wiem, że zrobię. Zrobię na pewno! Może nawet nie na same święta, tylko jeszcze wcześniej :)
ReplyDeleteJa też upiekę! Do 19 stycznia mi się uda.
ReplyDeleteSzczęśliwego oczekiwania na Święta i dobrego Nowego Roku!
mi tez się uda do 19 stycznia :P
ReplyDeleteMam nadzieję, że i mi się uda bo się ostatnio zaniedbuję. Chleb brzmi obłędnie.
ReplyDeleteAbsolutnie uwielbiam każdy z waszych wypieków;) Taka osiedlowa Piekarnia - BEZCENNA:)
ReplyDeleteA ja sie ciesze, ze piec bedziecie. Sama upieklam dzis juz 8 bochenkow tego chleba...przede ma kolejne 8 ;D
ReplyDeleteDodam tylko mala uwage: moze okazac sie przy wyrabianiu ciasta, ze trzeba dosypac maki, bo uzyte w przepisie plyny beda mialy rozny wplyw na ciasto. Ja sama musialam dosypac ok 40-45g, trzeba pamietac jednak, ze ciasto nie moze byc zbyt scisle. Powodzenia.
Zjedzony :) Na szczęście udało mi sie jeszcze zrobic zdjęcie zanim wyniosłam go z domu :)
ReplyDeletehttp://etrala.blogspot.com/2010/12/grecki-chleb-swiateczny.html
dziękuje za kolejny cudowny przepis !
i ja upiekłam bardzo mi smakuje
ReplyDeletetakie niewydarzone zdjęcia( bo ciemno, pada śnieg i pada)
tu
http://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=26459&view=findpost&p=1068068
i tu
http://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=26459&view=findpost&p=1068533
Przyjaźń jest jak mimoza: schowa się przed Tobą jeśli będziesz ją krzywdzić dlatego rozwijaj ją z każdą osobą poczynając od dziś, przez cały 2011 rok i następne tysiąclecie a osiągniesz szczęście.
ReplyDeleteDziewczyny - TPM, oto mój grecki wypiek - cudnie pachnie i smakuje!
ReplyDeletehttp://kuchennymidrzwiami.blogspot.com/2011/01/christopsomosgrecki-chleb-swiateczny.html
Serdeczności w Nowym 2011!
A oto mój chlebek
ReplyDeletehttp://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/01/Christopsomos-grecki-chleb-swiateczny.html
ja Was dziewczyny bardzo przepraszam, ale na razie tej lekcji nie odrobię... staram się piec "słodycze" max raz w tygodniu, a ten chleb jest trochę jak ciasto. Odrobię KIEDYŚ.
ReplyDeleteA tymczasem czekam na nową propozycję. Mało było razowców. Podczas wszystkich lekcji były zaledwie dwa [z zaparką i Tatterowiec]