Pages

Jakiś czas temu nasza Weekendowa Piekarnia została zamknięta z powodów czysto życiowych.
Jedna z nas spełniła swoje największe marzenie i nie mogła dłużej poświęcać swojego czasu naszemu wspólnemu blogowi.
Obiecałyśmy sobie, że Piekarnia otworzy swoje drzwi pod warunkiem, że wszystkie trzy będziemy miały znowu czas
na jej prowadzenie.
Przyjaźń polega między innymi na tym, że jeśli ktoś bliski naszemu sercu żyje swoją pasją to cieszymy się razem z tą osobą z Jej szczęścia, nawet jeśli dzieje się to kosztem wspólnego przedsięwzięcia.

Pozdrawiamy Was ciepło!


Ala, Ewelina i Tatter

Friday, 22 January 2010

Uwaga, uwaga!

Uprzedzając i dopowiadając na Wasze pytania, informujemy, ze wkrótce rozpoczynamy hodowle własnych kultur drożdży i bakterii czyli ZAKWASU CHLEBOWEGO.

Zakwas prowadzić będziemy z maki żytniej razowej (w Polsce: maka żytnia 2000, w UK: wholemeal rye flour stoneground, dark rye flour, w US: dark rye flour) i prosimy, abyście się w nią zaopatrzyli.
Rozpoczynamy w niedzielę, 31 stycznia i wszelkie szczegóły pojawią się na blogu w najbliższą środę.

Poniżej adresy miejsc, w których możecie kupić mąkę żytnią razową:









ja kupuję tu-tzn rodzina mi tu kupuje

Zapraszam do dodawania własnych źródeł, wystarczy, że wpiszecie je w komentarzach, później dodamy je do listy w poście. Dziękujemy :D

34 comments:

  1. Już się cieszę bo mój zakwas szwankuje....
    Tu link do maki żytniej i innych produktów:

    http://mdmpolska.pl/mdm_zywnosc.html

    ReplyDelete
  2. Dzieki kass, na pewno przyda sie dziewczynom. Nie pamietam czy juz wspominalam, ale Margot i ja, rowniez nastwiamy nowe zakwasy, chociaz prawda jest, ze naszym nic nie dolega.
    Zeby troche odmlodzic zakwas, wylalabym wszystko, zostawiajac jedynie 2-3 lyzki na dnie czystego sloja i do tego dodalabym z 200-300 g maki i tyle samo wody. Powinnas otrzymac gesta papke. Zostawilabym, az fermentacja bedzie bardzo widoczna. Rzecz w tym, ze popelniamy czesto blad dokarmiajac zakwas zbyt malymi ilosciami maki. Jak wiadomo wraz z czasem przybywa kultur bakterii i drozdzy i dajac im malo pozywienia, skazujemy wiele z nich na niechybna smierc (bo jak to w zyciu bywa tylko najsielniejsze jednostki sa w stanie przetrwac!) ;DDD

    ReplyDelete
  3. Dziękuję Tatter za wskazówki, wobec tego tez tak zrobię, tym bardziej że 'stary' zakwas (ponad dwuletni) trochę zaniedbany przeze mnie w okresie świąteczno-noworocznym, ciężko dyszy...zrobiłam (z dwóch łyzek starego)zakwas orkiszowy, i upiekłam dwa chleby orkiszowe...a żytni dalej słabowity.
    Dokarmię więc tak jak radzisz i zobaczę.
    Pozdrawiam.

    ReplyDelete
  4. 31.01 ?
    aaaa! to pojadę z zakwasem na ferie :)(po tygodniu)

    ReplyDelete
  5. A ja kupuję mąkę żytnią razową 2000 i inne mąki - pszenną chlebową 750 , żytnią chlebową 720, pszenną razową 2000, pszenną graham 1850 w delikatesach bomi i są też w piotrze i pawle bo też tam kupowałam.
    I tam się zaopatruję też w wszelkiego rodzaju otręby :)

    A mój zakwas poszedł w ludzi już :)

    ReplyDelete
  6. Zytnia razowa make ozna kupic w sieci super valu- w Irlandii.

    ReplyDelete
  7. można tez kupić maki -zwłaszcza razowe w sklepach w Polsce nazywanych ,,zdrowa żywność", z ekologiczna żywnością itd

    ReplyDelete
  8. Chętnie się przyłączę, bo choć mam zakwas to coś ostatnio nie za bardzo się stara.

    ReplyDelete
  9. O, a ja nastawiłam zakwas we wtorek, z przepisu który zamieściłaś Tatter na swojej stronie :)
    Jak myślisz - kiedy najlepiej z niego upiec pierwszy chleb (dokarmiając na razie codziennie)i jaki przepis byłby odpowiedni dla takiego młodego zakwasu?
    Pozdrawiam serdecznie :)

    ReplyDelete
  10. W kazdym chyba carrefourze, nawet moim malym i kiepsko zaopatrzonym,w dziale ze zdrowa zywnoscia sa maki zytnie, orkiszowa, pszenna razowa. Z mlyna Mlyny Wodne. Bio, eko, itd :)

    ReplyDelete
  11. carrefoury są różne mój nawet nie ma działu z zdrowa żywnością , a maki to pożal się boże ,są trzy na krzyż
    Ale wierzę ,że w innych jest inaczej

    ReplyDelete
  12. Duży wybór mąki jest też w Leclercu (przynajmniej w Elblągu i Gdańsku), można tam dostać żytnią jasną, żurkową jak i pełnoziarnistą.

    ReplyDelete
  13. Dziewczyny dzięki za odzew ;)
    Mnie to się szczególnie on przyda po grudniu.
    Już niedługo ruszamy z zakwasem :)

    ReplyDelete
  14. Ja kupuje mąki w Auchan - żytnia, graham, orkiszowa, sa w dobrej cenie ;)
    Mój żytni zakwas pracuje od 3 miesięcy, opuszczam lekcję ;)

    ReplyDelete
  15. Chętnie przyłączę się, ale do pierwszych lekcji pieczenia pieczywa zakwasowego.
    Bo chociaz pierwsze próby mam już za sobą (nie po raz pierwszy zresztą), a zakwas zdrowy i silny, to łaknę informacji jak kania dżdżu :)

    ReplyDelete
  16. margot - ale nie carrefour express. Zwykly. Moj jest maly, ale nie jest express. W expresie faktycznie wybor nedzny i zdrowej zywnosci brak - choc orkiszowa maka jest, co mnie zawsze zdumiewa, bo trudno nazwac make 10 zl/kg za produkt pierwszej potrzeby ;)

    ReplyDelete
  17. O, a mój zakwas w świetnej kondycji, bo kiedy go zaniedbałam, zrobiłam jak radzi Tatter - do dwóch łyżek zakwasu wsypałam dużo mąki i dolałam wody. Poza tym - z lenistwa co tydzień dodaję do niego dużą porcję mąki i wody na zaczyn, a potem w tym samym glinianym naczyniu przechowują resztę zakwasu dokarmionego łyżką mąki ( o konsystencji pasty) w lodówce. Przed następnym pieczeniem wyjmuję zakwas, dokarmiam i trzymam w pokojowej temp., a potem znów dodaję sporą porcję mąki i wody i mam zaczyn...

    ReplyDelete
  18. Mąkę żytnią, poza sklepami eko, można także często kupić w sieci Społem, przynajmniej w tych większych sklepach (np. tym na parterze Hali Mirowskiej w W-wie).
    Poza tym potwierdzam, że często teraz jest w supermarketach.

    ReplyDelete
  19. Kass, ciekawa jestem jak sie ma Twoj zakwas po "kuracji odmladzajacej"?

    Jswm, a takim razie zycze WAM wspanialego odpoczynku...

    Aniu, przylacz sie, ja tez sie przylacze ;D

    Moniko, najlepiej zaczac juz piec po 7 dniach, wyszukac przepis z zakwasem i dodac odrobine drozdzy piekarskich, dalej piec za kazdym razem zmniejszajac ilosc drozdzy, a w koncu upiec ten sam chleb bez i porownec wszystkie wypieki...

    agatko, zapraszamy :D

    an-no, i slusznie!

    dziekuje rowniez wszystkim Paniom, za informacje. Dopisze je w poscie.

    Przypominam rowniez o nadsylaniu zdjec wypiekow z lekcji I, Polcia szykuje nam galerie. Na razie mam zdjecia tylko od Dziuuni.

    Polcia, czy juz wrocilas?

    ReplyDelete
  20. Uff, bo juz sie balam, ze zostalam sama...a tu podsumowanko "trza" skrobnac ;D

    ReplyDelete
  21. Mój zakwas po kuracji odmładzającej dziarski się zrobił:) upiekłam juz na nim chleb ukraiński, wyszedł pyszny!!!! ale nie poprzestaję na odmładzaniu 'starego', bo w drugim słoiku robi drugi 'prawie nowy'...
    Pozdrawiam z mroźnego Wrocka.

    ReplyDelete
  22. E, to sie ciesze, wspaniale! A widzialas, ze Olciaky wybrala Ukrainski do weekendowej?

    ReplyDelete
  23. A jeśli ktoś jest z Łodzi to kupić może bardzo tanio dobrą mąkę na Górniaku (takie targowisko). Na tych stoiskach od strony ul. Wólczańskiej :-)

    ReplyDelete
  24. Ja kupuję w Bogutynie, ochrapać się mozna zniżki. Opłaca się szczególnie jak zamówi się dużo - łączcie się piekarki w grupy.
    Polecam też Marks i Spencer w Polsce, całkiem niezła chlebowa, trochę gorsza pszenna razowa.
    Targów unikam odkąd przyniosłam z mklikami (to te robaki zwane molami mącznymi).
    Korzystam też z Supermarketów.
    W USA to Kinga Arthura polecam. To była mąka.

    ReplyDelete
  25. Pięknie dziękuję za odpowiedź, chleb upiekłam zanim przeczytałam, gapa jestem ;) przez to nie dodałam drożdży, ale szczerze przyznam - byłam zaskoczona, jak ten młodziutki zakwas sobie poradził - super wyrósł (zamieściłam u siebie na blogu)! Skórka tylko twarda wyszła, może za długo się piekł?
    Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dzięki :)

    A co do mąki, to można próbować w mniej typowych miejscach - żytnią razową znalazłam u mnie w mieście w .. sklepie zielarskim.

    ReplyDelete
  26. A czy żytnia zwykła się nada? Tylko taką mi się udało zdobyć:(

    ReplyDelete
  27. Tatter - to my zaczynamy dziś ten zakwasik nastawiać czy coś się przesunęło?

    ReplyDelete
  28. Eweno, zytnia razowa ma byc, nie wiem jaka to zwykla...

    Aniu, nastawiamy w dogodnym czasie. Na przyklad ja, nowy zakwasik zapoczatkuje dzis :D

    ReplyDelete
  29. W Irlandi Polnocnej , w tym pewnie i w UK make zytnia razowa mozemy dostac w wiekszym Tesco lub w sklepie ze zdrowa zywnoscia.

    ReplyDelete
  30. donoszę i proszę o dopisanie do postu kolejnego miejsca (w Warszawie) gdzie można kupić mąkę żytnią razową (oprócz razowej widziałam tam też żytnią pytlową)

    otóż na małym targowisku na rogu Gagarina i Czerniakowskiej (ostatni sklep licząc od Czerniakowskiej, jadąc od strony centrum, trzeba skręcić w Gagarina w lewo)

    jak zaglądamy do środka przez okienko niemalże kioskowe jawią nam się mąki, ale zwykłe pszenne, TA jest "ukryta" po prawej stronie - trzeba się pytać

    P.S. Mąka z młyna Repki, braci Górskich, nie zanotowałam ile kosztowała, ale chyba 3,20 zł/kg

    ReplyDelete
  31. ostatnio zwyczajnie podjechałam do młyna - młyn w Ostrowie Wielkopolskim na ul. Młyńskiej [akurat tam byłam] i kupiłam 10kg super mąki żytniej razowej za 15 zł! jest gruba, pełna wielkich otrębów, prawdziwa razowa. Bardziej mi się podoba niż ta z Bogutynmłyn.

    ReplyDelete