Pages



Jakiś czas temu nasza Weekendowa Piekarnia została zamknięta z powodów czysto życiowych.
Jedna z nas spełniła swoje największe marzenie i nie mogła dłużej poświęcać swojego czasu naszemu wspólnemu blogowi.
Obiecałyśmy sobie, że Piekarnia otworzy swoje drzwi pod warunkiem, że wszystkie trzy będziemy miały znowu czas
na jej prowadzenie.
Przyjaźń polega między innymi na tym, że jeśli ktoś bliski naszemu sercu żyje swoją pasją to cieszymy się razem z tą osobą z Jej szczęścia, nawet jeśli dzieje się to kosztem wspólnego przedsięwzięcia.

Pozdrawiamy Was ciepło!


Ala, Ewelina i Tatter

Wednesday 6 October 2010

Nowe zadanie - nowy chleb.

Chleb, ktory proponujemy Wam dzis, to jeden z najsmaczniejszych wypiekow zakwasowych z dodatkiem ziaren. Tym razem sa to ziarna slonecznika, ktore nadaja pieczywu zupelnie nowego smaku i wygladu. Ten skromny dodatek sprawia, ze chleb ma interesujaca strukture, pozostaje dluzej wilgotny i zdecydowanie bardziej wartosciowy w naszej diecie. Wszystko smakuje z nim dobrze. W dodatku chleb ten swietnie sie przechowuje, mozna wiec spokojnie piec z pelnej porcji. Zapraszamy :D

Pszenno-zytni ze slonecznikiem
(na podstawie przepisu Mirabbelki)

Zaczyn:
3 lyzki aktywnego zakwasu zytniego razowego
45 g letniej wody
75 g bialej pszennej maki chlebowej

Wymieszac skladniki zaczynu dokladnie, zakryc folia i zostawic na 12 godzin.

Ciasto wlasciwe:
500g bialej pszennej maki chlebowej
100g mąki żytniej sitkowej
100g mąki pszennej razowej
455g letniej wody
13g soli
120g ziaren słonecznika, uprażonych

Do duzej miski wsypac maki , dodac wode, wymieszac, przykryc i zostawic na 30 minut. Nastepnie dodac sol i zaczyn. Wyrabiac 5 minut po czym dodac wystudzone ziarna slonecznka i znow zagniatac 3 minuty. Ciastoma byc gladkie i elastyczne. Zostawic do wyrosniecia na 2 1/2 godziny i skladac co 50 minut.

Wyrosniete ciasto odgazowac, podzielic na dwie czesci, z kazdej uksztaltowac luzna kule i zostawic na 15 minut. Z kazdej porcji uformowac bochenek i zlaczeniem w gore umiescic w koszu. Zostawic do wyrosniecia na 1 1/2 godziny. Rozgrzac piec wraz z kamieniem do 250C. Piec z para przez 10 minut, nastepnie zmniejszyc temperature pieca do 220C i piec jeszcze 35 minut.

PS. Autorka receptury jest Mirabbelka i oryginalny przepis mozecie podgladac na jej stronie lub na forum CinCin, gdzie rowniez znajdziecie sporo interesujacych wskazowek (5 stron pytan i odpowiedzi!). Moja wersja przepisu zawiera wiecej maki zytniej i pszennej razowej (odpowiednio zmniejszylam ilosc bialej pszennej maki chlebowej) Ziarno slonecznika (luskane) prazylam w piecu rozgrzanym do 180C przez 10 -12 minut. Pieklam ten chleb rowniez dodajac do ciasta syrop slodowy/miod (ok 2 lyzeczek) - byl pyszny!

Tatter

29 comments:

  1. To ja chyba nie odpuszczę...
    Wygląda niezwykle pięknie.

    ReplyDelete
  2. Żytnia sitkowa to jaka? Mam w domu 2000 i 720

    ReplyDelete
  3. To ta pomiedzy tymi, ktore masz ;D

    ReplyDelete
  4. Upiekłam w tym tygodniu taki chleb http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/10/chleb-pszenny-ze-sonecznikiem.html , to ten sam prawda? tzn. prawie, trochę proporcje inne. Chętnie upiekę także ten w ramach lekcji Piekarni po Godzinach.

    ReplyDelete
  5. Bez mala ten sam! Wprowadzenie nawet najmniejszych zmian w proporcjach moze dac calkiem rozne pieczywo, warto wiec upiec raz jeszcze ;D (a propos Mirabbelka i Malgorzata Zielisnka to ta sama oaoba :D)

    ReplyDelete
  6. tak! wiem :) i pewnie, że upiekę raz jeszcze.
    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  7. No to sie ciesze! :D

    Mialo oczywiscie byc "Zielinska" i "osoba"

    ReplyDelete
  8. Ja tez sie przymierzam, bardzo mi sie chce chleba ze słonecznikiem ! :)
    A ten ze zdjecia Tatter jest perfekcyjny !

    ReplyDelete
  9. Ja upiekłam ten chlebek jakiś czas temu

    http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000784,0

    Przepyszny, idelany w smaku - wczoraj piekłam ponownie :)

    serdecznie pozdrawiam

    ReplyDelete
  10. trzeba kupić słonecznik, zakasać rękawy i piec :P
    Świetny wybór

    ReplyDelete
  11. Zakwasu razowego brak, ale gdy tylko wyrośnie chlebuś na pewniaka się u Mnie w domku pojawi:)
    Buziaki

    ReplyDelete
  12. Ale fajny przepis! Chleby właśnie siedzą w piekarniku i niesamowicie się rozrastają oraz nabierają rumieńców. I jeszcze ten prażony słonecznik... Zapowiada się pysznie.

    ReplyDelete
  13. Jestem ze swoim chlebem, jest świetny ! Dosyć długo wyrastał, ale u mnie nie ma za gorąco ;)
    Dziękuje za przepis i motywację !
    pozdrawiam, ewka
    http://etrala.blogspot.com/2010/10/chleb-ze-sonecznikiem-piekarnia-po.html

    ReplyDelete
  14. Hehe a ja nie widziałam wpisu nowego (jak to ja) i właśnie rośnie w koszu chleb ze słonecznikiem :D
    Ale uproszczony bo nie robiłam zaczynu tylko odświeżyłam swój zakwas :D
    Na ok 500g mąki dałam 250g zakwasu
    Wrzuciłam trochę siemienia lnianego i płatków jęczmiennych :)
    Zobaczymy czy to w ogóle urośnie :D

    ReplyDelete
  15. wszystko przede mna:)
    poki co nadrabiam zaleglosci: http://kingawkuchni.blogspot.com/2010/10/chleb-kielecki-piekarnia-po-godzinach.html

    ReplyDelete
  16. http://kuchniaalicji.blogspot.com/2010/10/weekendowa-piekarnia-po-godzinach-i.html
    jest pyszny ,ale tak jest jak to receptura dwóch Mistrzyń

    ReplyDelete
  17. Jeszcze zupełnie ciepły :) nie mogłam się powstrzymać, żeby nie zjeść piętki...pycha :)
    dziękuję za przepis!

    http://pomaranczowykotwkuchni.blogspot.com/2010/10/world-bread-day-chleb-pszenno-zytni-ze.html
    pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  18. http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/10/chleb-pszenno-zytni-ze-sonecznikiem.html

    Upieczony. Tym chlebem, i chlebem z jabłkiem świętowaliśmy wczoraj Dzień Chleba. Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  19. w końcu i ja upiekłam, ale moje chleby nigdy nie są tak gładkie jak u Tatter ;(
    http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8300&pid=1038446&st=100&#entry1038446

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. Chleb upiekłam i ja. Proporcje są fantastyczne. Można też z łatwością stosować inne mąki. Pozdrawiam

    ReplyDelete
  22. Upiekłam wreszcie i ten chlebek :) Pycha :) http://atinabc.blox.pl/2010/11/Chleb-pszenno-zytni-ze-slonecznikiem.html

    ReplyDelete
  23. nie mam w domu mąki sitkowej, myślę więc o daniu 50g mąki żytniej chlebowej i 50g mąki żytniej razowej. Będzie ok?

    ReplyDelete
  24. 100g razowej jest jak najbardziej ok! chleb jest wspaniały, poza tym jem go już szósty dzień, a on nadal jest świeży i smaczny

    http://ninawkuchni.blogspot.com/2011/01/chleb-pszenno-zytni-ze-sonecznikiem.html

    ReplyDelete
  25. Zapomniałam pokazać Wam swój chlebek http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/01/Chleb-pszenno-zytni-ze-slonecznikiem.html

    ReplyDelete
  26. A ja mam takie pytanie, bo wcześniej tego nie robiłam:
    "Zostawic do wyrosniecia na 2 1/2 godziny i skladac co 50 minut" - jak mam rozumieć składanie?

    "Wyrosniete ciasto odgazowac" - jak odgazowujemy ciasto?

    Dziękuję i pozdrawiam ciepło!

    ReplyDelete
  27. Karola witaj! Składanie i odgazowanie chleba to dokładnie to samo :)
    Obejrzyj sobie ten http://www.youtube.com/watch?feature=related&v=qVewUbE2YOM&gl=GB film po 1 minucie i 15 sekundach jest pokazane jak poprawnie złożyć ciasto chlebowe :)

    ReplyDelete
  28. Wielkie dzięki za info i link!
    Pozdrawiam serdecznie,
    Karola

    ReplyDelete