Chleb, ktory proponujemy Wam dzis, to jeden z najsmaczniejszych wypiekow zakwasowych z dodatkiem ziaren. Tym razem sa to ziarna slonecznika, ktore nadaja pieczywu zupelnie nowego smaku i wygladu. Ten skromny dodatek sprawia, ze chleb ma interesujaca strukture, pozostaje dluzej wilgotny i zdecydowanie bardziej wartosciowy w naszej diecie. Wszystko smakuje z nim dobrze. W dodatku chleb ten swietnie sie przechowuje, mozna wiec spokojnie piec z pelnej porcji. Zapraszamy :D

Pszenno-zytni ze slonecznikiem
(na podstawie przepisu Mirabbelki)
Zaczyn:
3 lyzki aktywnego zakwasu zytniego razowego
45 g letniej wody
75 g bialej pszennej maki chlebowej
Wymieszac skladniki zaczynu dokladnie, zakryc folia i zostawic na 12 godzin.
Ciasto wlasciwe:
500g bialej pszennej maki chlebowej
100g mąki żytniej sitkowej
100g mąki pszennej razowej
455g letniej wody
13g soli
120g ziaren słonecznika, uprażonych
Do duzej miski wsypac maki , dodac wode, wymieszac, przykryc i zostawic na 30 minut. Nastepnie dodac sol i zaczyn. Wyrabiac 5 minut po czym dodac wystudzone ziarna slonecznka i znow zagniatac 3 minuty. Ciastoma byc gladkie i elastyczne. Zostawic do wyrosniecia na 2 1/2 godziny i skladac co 50 minut.
Wyrosniete ciasto odgazowac, podzielic na dwie czesci, z kazdej uksztaltowac luzna kule i zostawic na 15 minut. Z kazdej porcji uformowac bochenek i zlaczeniem w gore umiescic w koszu. Zostawic do wyrosniecia na 1 1/2 godziny. Rozgrzac piec wraz z kamieniem do 250C. Piec z para przez 10 minut, nastepnie zmniejszyc temperature pieca do 220C i piec jeszcze 35 minut.
3 lyzki aktywnego zakwasu zytniego razowego
45 g letniej wody
75 g bialej pszennej maki chlebowej
Wymieszac skladniki zaczynu dokladnie, zakryc folia i zostawic na 12 godzin.
Ciasto wlasciwe:
500g bialej pszennej maki chlebowej
100g mąki żytniej sitkowej
100g mąki pszennej razowej
455g letniej wody
13g soli
120g ziaren słonecznika, uprażonych
Do duzej miski wsypac maki , dodac wode, wymieszac, przykryc i zostawic na 30 minut. Nastepnie dodac sol i zaczyn. Wyrabiac 5 minut po czym dodac wystudzone ziarna slonecznka i znow zagniatac 3 minuty. Ciastoma byc gladkie i elastyczne. Zostawic do wyrosniecia na 2 1/2 godziny i skladac co 50 minut.
Wyrosniete ciasto odgazowac, podzielic na dwie czesci, z kazdej uksztaltowac luzna kule i zostawic na 15 minut. Z kazdej porcji uformowac bochenek i zlaczeniem w gore umiescic w koszu. Zostawic do wyrosniecia na 1 1/2 godziny. Rozgrzac piec wraz z kamieniem do 250C. Piec z para przez 10 minut, nastepnie zmniejszyc temperature pieca do 220C i piec jeszcze 35 minut.
PS. Autorka receptury jest Mirabbelka i oryginalny przepis mozecie podgladac na jej stronie lub na forum CinCin, gdzie rowniez znajdziecie sporo interesujacych wskazowek (5 stron pytan i odpowiedzi!). Moja wersja przepisu zawiera wiecej maki zytniej i pszennej razowej (odpowiednio zmniejszylam ilosc bialej pszennej maki chlebowej) Ziarno slonecznika (luskane) prazylam w piecu rozgrzanym do 180C przez 10 -12 minut. Pieklam ten chleb rowniez dodajac do ciasta syrop slodowy/miod (ok 2 lyzeczek) - byl pyszny!
Tatter
To ja chyba nie odpuszczę...
ReplyDeleteWygląda niezwykle pięknie.
Żytnia sitkowa to jaka? Mam w domu 2000 i 720
ReplyDeleteTo ta pomiedzy tymi, ktore masz ;D
ReplyDeleteUpiekłam w tym tygodniu taki chleb http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/10/chleb-pszenny-ze-sonecznikiem.html , to ten sam prawda? tzn. prawie, trochę proporcje inne. Chętnie upiekę także ten w ramach lekcji Piekarni po Godzinach.
ReplyDeleteBez mala ten sam! Wprowadzenie nawet najmniejszych zmian w proporcjach moze dac calkiem rozne pieczywo, warto wiec upiec raz jeszcze ;D (a propos Mirabbelka i Malgorzata Zielisnka to ta sama oaoba :D)
ReplyDeletetak! wiem :) i pewnie, że upiekę raz jeszcze.
ReplyDeletePozdrawiam!
No to sie ciesze! :D
ReplyDeleteMialo oczywiscie byc "Zielinska" i "osoba"
Ja tez sie przymierzam, bardzo mi sie chce chleba ze słonecznikiem ! :)
ReplyDeleteA ten ze zdjecia Tatter jest perfekcyjny !
Ja upiekłam ten chlebek jakiś czas temu
ReplyDeletehttp://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000784,0
Przepyszny, idelany w smaku - wczoraj piekłam ponownie :)
serdecznie pozdrawiam
trzeba kupić słonecznik, zakasać rękawy i piec :P
ReplyDeleteŚwietny wybór
Zakwasu razowego brak, ale gdy tylko wyrośnie chlebuś na pewniaka się u Mnie w domku pojawi:)
ReplyDeleteBuziaki
Ale fajny przepis! Chleby właśnie siedzą w piekarniku i niesamowicie się rozrastają oraz nabierają rumieńców. I jeszcze ten prażony słonecznik... Zapowiada się pysznie.
ReplyDeleteJestem ze swoim chlebem, jest świetny ! Dosyć długo wyrastał, ale u mnie nie ma za gorąco ;)
ReplyDeleteDziękuje za przepis i motywację !
pozdrawiam, ewka
http://etrala.blogspot.com/2010/10/chleb-ze-sonecznikiem-piekarnia-po.html
Hehe a ja nie widziałam wpisu nowego (jak to ja) i właśnie rośnie w koszu chleb ze słonecznikiem :D
ReplyDeleteAle uproszczony bo nie robiłam zaczynu tylko odświeżyłam swój zakwas :D
Na ok 500g mąki dałam 250g zakwasu
Wrzuciłam trochę siemienia lnianego i płatków jęczmiennych :)
Zobaczymy czy to w ogóle urośnie :D
wszystko przede mna:)
ReplyDeletepoki co nadrabiam zaleglosci: http://kingawkuchni.blogspot.com/2010/10/chleb-kielecki-piekarnia-po-godzinach.html
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2010/10/weekendowa-piekarnia-po-godzinach-i.html
ReplyDeletejest pyszny ,ale tak jest jak to receptura dwóch Mistrzyń
Jeszcze zupełnie ciepły :) nie mogłam się powstrzymać, żeby nie zjeść piętki...pycha :)
ReplyDeletedziękuję za przepis!
http://pomaranczowykotwkuchni.blogspot.com/2010/10/world-bread-day-chleb-pszenno-zytni-ze.html
pozdrawiam :)
http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/10/chleb-pszenno-zytni-ze-sonecznikiem.html
ReplyDeleteUpieczony. Tym chlebem, i chlebem z jabłkiem świętowaliśmy wczoraj Dzień Chleba. Pozdrawiam!
w końcu i ja upiekłam, ale moje chleby nigdy nie są tak gładkie jak u Tatter ;(
ReplyDeletehttp://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8300&pid=1038446&st=100&#entry1038446
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteChleb upiekłam i ja. Proporcje są fantastyczne. Można też z łatwością stosować inne mąki. Pozdrawiam
ReplyDeleteUpiekłam wreszcie i ten chlebek :) Pycha :) http://atinabc.blox.pl/2010/11/Chleb-pszenno-zytni-ze-slonecznikiem.html
ReplyDeletenie mam w domu mąki sitkowej, myślę więc o daniu 50g mąki żytniej chlebowej i 50g mąki żytniej razowej. Będzie ok?
ReplyDelete100g razowej jest jak najbardziej ok! chleb jest wspaniały, poza tym jem go już szósty dzień, a on nadal jest świeży i smaczny
ReplyDeletehttp://ninawkuchni.blogspot.com/2011/01/chleb-pszenno-zytni-ze-sonecznikiem.html
Zapomniałam pokazać Wam swój chlebek http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/01/Chleb-pszenno-zytni-ze-slonecznikiem.html
ReplyDeleteA ja mam takie pytanie, bo wcześniej tego nie robiłam:
ReplyDelete"Zostawic do wyrosniecia na 2 1/2 godziny i skladac co 50 minut" - jak mam rozumieć składanie?
"Wyrosniete ciasto odgazowac" - jak odgazowujemy ciasto?
Dziękuję i pozdrawiam ciepło!
Karola witaj! Składanie i odgazowanie chleba to dokładnie to samo :)
ReplyDeleteObejrzyj sobie ten http://www.youtube.com/watch?feature=related&v=qVewUbE2YOM&gl=GB film po 1 minucie i 15 sekundach jest pokazane jak poprawnie złożyć ciasto chlebowe :)
Wielkie dzięki za info i link!
ReplyDeletePozdrawiam serdecznie,
Karola
Do usług :)
ReplyDelete