Pages

Jakiś czas temu nasza Weekendowa Piekarnia została zamknięta z powodów czysto życiowych.
Jedna z nas spełniła swoje największe marzenie i nie mogła dłużej poświęcać swojego czasu naszemu wspólnemu blogowi.
Obiecałyśmy sobie, że Piekarnia otworzy swoje drzwi pod warunkiem, że wszystkie trzy będziemy miały znowu czas
na jej prowadzenie.
Przyjaźń polega między innymi na tym, że jeśli ktoś bliski naszemu sercu żyje swoją pasją to cieszymy się razem z tą osobą z Jej szczęścia, nawet jeśli dzieje się to kosztem wspólnego przedsięwzięcia.

Pozdrawiamy Was ciepło!


Ala, Ewelina i Tatter

Wednesday, 20 October 2010

Chleb od Zorry czyli nowe zadanie do pieczenia

W miniony weekend mięliśmy Międzynarodowy Dzień Chleba, który organizowała jak zawsze Zorra i pomyślałam ,że z tej okazji warto upiec chleb z przepisu zamieszczonego u Zorry. Chleb jest na zaczynie drożdżowym, bez zakwasu. Bardzo prosty ,ale też przez dodatek różnych ziarenek , orzechów atrakcyjny w smaku
Bardzo polecam
Przepis oryginalnie zamieszczony u Zorry tu , a przepis przetłumaczyła Caritka, która też razem ze mną upiekła już ten chleb i bardzo chwaliła jego smak

Chleb mieszany z mieszanka ziaren

Wychodzi 1 bochenek

Zaczyn
200 g mąki pszennej
100 g mąki z orkiszu (Urdinkelmehl)- ja dałam razową typ 2000
200 g wody
5 g świeżych drożdży
5 g soli


Ciasto
500 g mąki pszennej
75 g mąki pszennej razowej
25 g żytniej razowej
100 g mąki orkiszowej (Urdinkelmehl) (dałam razowa typ 2000)
150 g mieszanki ziarenek do sałatek czyli mieszanka ziaren słonecznika, pestki z dyni, orzeszki pini, włoskie orzechy i rodzynki-ja zamiast pini i rodzynek dałam laskowe
420 g wody
15 g świeżych drożdży
20 g soli
510 g zaczynu


Zaczyn:
Składniki wymieszać i dobrze zagnieść. Przykryć z wilgotnym rzecznikiem lub plastikiem i odstawić w temperaturze pokojowej na godzinę.
Po tym czasie, wstawić do lodówki na 12 - max. 24 godz.

Ciasto:
Drożdże rozpuścić w odrobinie wody.
Resztę wody dodać do zaczynu i wymieszać - do rozpuszczenia.
Wszystkie pozostałe składniki, oprócz soli, przełożyć do miski z robota kuchennego i zagniatać 4 min. na poziomie 1
Następnie dodać sól i mieszać na 2 biegu, 6 min.(można oczywiście zagniatać ręcznie)
Ciasto przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na 60 min., ale po 30 min. raz złożyć.
Na koniec uformować owalny bochenek i zostawić go na 50-60 min.( Ja tak zrobiłam ,ale lepiej chyba zrobić dwa mniejsze bochenki, ja wyrastałam w dużym omączonym koszu)
( ja wyłożyłam ciasto bochenek na łopatę nacięłam i dopiero wstawiłam do pieca na gorącą blachę )
Piekarnik rozgrzać do 240 st., wsunąć do niego chleb i piec 15 min., następnie otworzyć na chwile drzwiczki, żeby uszła para.
Zmniejszyć temperaturę na 220 i piec jeszcze 20 min. ( - aż będzie upieczony )
Wystudzić na kratce.

A tak wygląda wnętrze tego chleba w moim wykonaniu






Niech się Wam upiecze!

TPM

16 comments:

  1. ale super ten chlebek-piekny!!!!
    Pozdrawiam cieplutko :)

    ReplyDelete
  2. Oj coś czuję,że upiekę. Jak od Zorry tym bardziej.
    A Twój ślicznie Ci się upiekł.Wnętrze idealne.
    Pozdrowienia!

    ReplyDelete
  3. A niech tam piekę w weekend! :)

    ReplyDelete
  4. Tak, bardzo piekny, swietny wybor Alu. Tez upieke w ten weekend (bo mam wolne ;D), a co mi tam!

    Polcia, wiesz, ze jestes "nastepna" :P

    ReplyDelete
  5. Gosia, to może się skusisz?

    Amber i był pyszny,ja mam wprawdzie do takich chlebów z ziarenkami i orzechami,ale Caritka tez bardzo chwaliła

    Polka , no myślę:P

    Tatter, chyba posmakuje tobie :D

    ReplyDelete
  6. http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/10/chleb-mieszany-z-ziarnami.html
    Dziękuję za przepis!

    ReplyDelete
  7. Margot jakoś nie mam szczęścia do Twoich propozycji :) Jeśli chodzi o marraquetas to chwilowo się poddałam (po 3 próbach), a dziś z chleba zorry wyszedł mi piękny zakalec :).

    ReplyDelete
  8. Kasiu i jak?

    A.grey, piękny chleb:)

    Iv, no nie wiem co napisać.Mi się wydaje ,że to jeden z naj , naj łatwiejszych chlebów i taki pewniak
    ale widzę ,ze może takie psikusy robić:(

    ReplyDelete
  9. margot, spróbuje jeszcze raz. ciasto pieknie sie wyrabialo, mysle ze nie mialby z nim problemu nawet najbardziej poczatkujacy piekarz, ladnie sie uformowalo, pieknie roslo nawet bez koszyka. ale gdy nacielam, opadlo i w piekarniku juz sie nie podnioslo :(. nie wiem dlaczego.

    ReplyDelete
  10. A ja dopiero kielecki upiekłam:( Nie wiem kiedy nadrobię te wszystkie zaległości...
    http://trzypomidory.blox.pl/2010/10/Chleb-kielecki-na-zakwasie.html
    A Pan de Horiadaki ma dziś nocną zmianę w piekarni. Mam nadzieję, że nie zechce wypłynąć z tortownicy, bo nie mam siły zarywać drugiej nocy z rzędu. W ogóle jakiś luźny taki się zrobił... Ech, ciągle rozterki, uda się czy się nie uda.

    ReplyDelete
  11. Iv, jesli opadlo, to przypuszcam, ze ciasto Twoje albo przeroslo, albo "mocne" nie bylo wcale. Wydluzylabym pierwsza fermentacje (zmnejszajac temp.) i dodala zlozenie lub dwa wiecej. Po nacieciu ciasto moze minimalnie zmniejszyc objetosc, ale tylko minimalnie, a o opadaniu nie ma mowy.

    Moniazo, ciasto na Horiadaki jest luzne.

    ReplyDelete
  12. Dzięki. Udał się na szczęście i jest pyszny :) Ładnie sobie urósł przez noc, a na śniadanie mieliśmy świeżutki, jeszcze ciepły chlebek :)
    Mam jeszcze pytanie odnośnie mąki - do zaczynu dodałam wysokobiałkową, ale chleb upiekłam ze zwykłej poznańskiej. Czy wysokobiałkową należało dodać również do podstawowego ciasta?

    ReplyDelete
  13. Upiekłam ja - chlebek jest pyszny:)

    http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000816

    ReplyDelete
  14. Zrobiłam, dziś jeszcze wrzucę na bloga. Tym razem sie udało, ale to nie chleb, to chlebisko :) trzeba czytać uważnie co margot pisze i lepiej jednak zrobić 2 mniejsze :)

    ReplyDelete
  15. a u mnie wyszedł gliniasty :( chlip, chlip
    chyba za krótko wyrastał

    ReplyDelete