Pages



Jakiś czas temu nasza Weekendowa Piekarnia została zamknięta z powodów czysto życiowych.
Jedna z nas spełniła swoje największe marzenie i nie mogła dłużej poświęcać swojego czasu naszemu wspólnemu blogowi.
Obiecałyśmy sobie, że Piekarnia otworzy swoje drzwi pod warunkiem, że wszystkie trzy będziemy miały znowu czas
na jej prowadzenie.
Przyjaźń polega między innymi na tym, że jeśli ktoś bliski naszemu sercu żyje swoją pasją to cieszymy się razem z tą osobą z Jej szczęścia, nawet jeśli dzieje się to kosztem wspólnego przedsięwzięcia.

Pozdrawiamy Was ciepło!


Ala, Ewelina i Tatter

Tuesday 15 June 2010

A teraz jedenasty raz czyli


JTs Landbrot à la zorra tzn wiejski chleb z górnej półeczki

To teraz moja kolej na zaproponowanie czegoś do pieczenia. Jak zwykle miałam dylemat , bo przepisów tyle i tyle takich fajnych. W końcu pomyślałam, że ten będzie dobry na ta okazję czyli na jedenasty chleb zadaniowy

Ten chleb powinien się nazywać wspaniały ,aksamitny , to taki chleb z wysokiej półki, taki mercedes, a co śmieszne bardzo łatwy, oj łatwy.

Trochę zachodu jest-a dokładnie trzeba wieczorem przygotować trzy miski i w każdej inne ciasto , reszta to ,,bułka z masłem"

Przepis od Zorry , przetłumaczony przez naszą Caritkę- dziękuję

A Zorra to ta pani co roku organizuje Światowy Dzień Chleba , więc jakby nie było na dobrym pieczywie się zna.

JTs Landbrot à la zorra

przepis stąd

Biga
85 g maki (typ -550)
20 g maki pszennej razowej
60 g wody
0,2 g świeżych drożdży( ja odważyłam 1g i podzieliłam na 5 części-jedną tu dałam , drugą niżej)
0,2 g soli


Poolish
105 g maki (typ 550)
115 g wody
0,2 g świeżych drożdży
0,2 g soli


Zakwas
170 g maki (typ 550)
40 g maki pszennej razowej
115 g wody
105 g odświeżonego gęstego zakwasu *


Ciasto
540 g maki pszennej (typ 550)-ja dałam chlebową
40 g maki pszennej razowej
320 g wody
5 g świeżych drożdży
22 g soli
biga, poolish i zakwas - całość

Wieczorem przygotować bige, poolish i zakwas i odstawić przy 25 st. na 10 -12 godz.( u mnie było chłodniej ciut)
Następnego dnia, drożdże rozpuścić w 20 g wody.
Maki, rozpuszczone drożdże, 230 g wody i poolish dać do miski z robota kuchennego i zagniatać, aż połączą się składniki (ok. 3-4 min.)
Przykryć i odstawić na 30 min.
Po autolizie, dodać bige, zakwas, sol i pozostałą wodę, i zagniatać 5 min.
Ciasto jest miękkie i lekko klejące.
Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godz. Po 20 i 40 min. odgazować -zagnieść.

Ciasto uformować w kule i przełożyć do omączonego koszyka, przykryć i odstawić w temp. 25 st. na 1 i 1/2 godz.
Piekarnik z blacha rozgrzać do 240 st. ciasto ostrożnie przełożyć na blachę, przeciąć i natychmiast włożyć do piekarnika.
Piec 20 min. i zmniejszyć temperaturę do 200 st. Otworzyć na chwile drzwiczki z piekarnika, żeby wypuścić parę i piec następne 10 min.
Chleb wyciągnąć z piekarnika. Podwyższyć temperaturę na 230 st. i po 5 min. ( gdy piekarnik jest już rozgrzany do tej temperatury) jeszcze raz włożyć chleb i dopiekać 10 min.
Ostudzić na kratce.

*Odświeżony gesty zakwas przygotowuje się w ten sposób:
Zorra miesza ok. 19.00, a ok. 9.00 zakwas jest przygotowany do pieczenia.

10 g "starego" zakwasu
5 g wody
i 15 g maki
Ok. godz. 23.00 dodaje
20 g wody
40 g maki,

może być, ze trzeba będzie dosypać więcej maki lub dolać więcej wody. Wszystko zależy od wilgoci powietrza, maki.

Jeśli potrzebujemy więcej odświeżonego zakwasu, dobieramy odpowiednia ilość mąki i wody.
Jeśli zostanie nam za dużo, można wlać go z powrotem do "starego" zakwasu.
Moje uwagi
- chleb jest wspaniały , taki mercedes z wyższej półki
-ciasto po rośnięciu podzieliłam na 2 części -jeden rósł w podłużnym , drugi okrągłym koszyku
- okrągły koszyk z chlebem wstawiłam na godzinę do lodówki , bo chciałam każdy chleb piec osobno
- chleb może w koszyku stać w lodowce i cała noc , będzie jeszcze lepszy , choć to trudno sobie wyobrazić

Niech się Wam upiecze!

TPM

14 comments:

  1. Alciu, o jakim zakwasie mówimy? Żytnim razowym czy pszennym?

    ReplyDelete
  2. Margot, no jasne,że piekę! Wyboru przedniego dokonałaś.
    Pozdrawiam.

    ReplyDelete
  3. Mafilka, nie pisałam bo tu się nadaje zakwas i żytni i pszenny i oba w wersji białej razowej
    Za każdym razem będzie dobrze:)

    Amber, a to się cieszę , to jeden z moich ulubionych chlebów na obecny czas , bo wiesz jak to jest Co jaki czas inne są ulubione :)

    ReplyDelete
  4. Dzięki Alu :*
    Postaram się zrobić, choć ja ostatnio w strasznym niedoczasie... ;)

    ReplyDelete
  5. u mnie rośnie zadanie dziewiąte, i już byłam taka zadowolona, że zaległości nadrabiam :))))

    ReplyDelete
  6. upiekłam dzisiaj ten chleb (a raczej dwa)
    http://awyrlwyd.blogspot.com/2010/06/chleb-wiejski.html
    Dziękuję za przepis.
    Mam też pytanie - jak nacinać takie chleby, głęboko? płytko? wciąż mi to nie wychodzi...
    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  7. Upiekłam

    http://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000711

    chlebek jest pyszny i to bardzo.
    serdecznie pozdrawiam

    ReplyDelete
  8. Wspaniały. Dlaczego nie zajrzałam tutaj wczoraj? Już dzisiaj byłby w robocie. A tak trzeba czekać i to przynajmniej tydzień :(

    ReplyDelete
  9. Ja tez upieklam, pierwszy raz w Piekarni po godzinach. Chlebek troche czasochlonny, ale warto.

    http://mirosixgotuje.blox.pl/2010/06/JTs-Landbrot-agrave-la-zorra-Piekarnia-po.html

    ReplyDelete
  10. o tak!
    zrobie go, zrobie, zrobie, zrobie;)
    buziaki

    ReplyDelete
  11. Ależ się zapuściłam.\Ze cztery przepisy do tyłu jestem.

    Zrobię, zrobię!
    Niestety, mój Towarzysz, w ramach oczyszczania lodówki " z wszystkiego co jest nieestetyczne" wyrzucił mój pół roczny zakwas! Ależ się wściekłam? (jak niby zawkas ma wyglądać estetycznie dziewczyny, no jak?)

    I nawet nie przeprosił, stwierdził że skoro tak wyglądał to wyrzuciłby go jakby miał nawet pięćdziesiąt lat. Nóż mi się w kieszeni otwierał, ale nic nie powiedziałam..:/

    Teraz muszę wyhodować nowy. A w mieszkaniu to kupię dla niego chyba jakiś nieprzeźroczysty słoik. Z przedziurawionym wieczkiem. Albo kamionkowy? Jakieś propozycje?

    ReplyDelete
  12. hura! upiekłam i jest pyszny!
    to smak jakiego szukałam

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. robiłam ten chleb już dwa razy, niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia; jest dobry, ale wolę "chleb polski" z przepisu Tatter

    ReplyDelete