JTs Landbrot à la zorra tzn
wiejski chleb z górnej półeczkiTo teraz moja kolej na zaproponowanie czegoś do pieczenia. Jak zwykle miałam dylemat , bo przepisów tyle i tyle takich fajnych. W końcu pomyślałam, że ten będzie dobry na ta okazję czyli na jedenasty chleb zadaniowy
Ten chleb powinien się nazywać wspaniały ,aksamitny , to taki chleb z wysokiej półki, taki mercedes, a co śmieszne bardzo łatwy, oj łatwy.
Trochę zachodu jest-a dokładnie trzeba wieczorem przygotować trzy miski i w każdej inne ciasto , reszta to ,,bułka z masłem"
Przepis od
Zorry , przetłumaczony przez naszą
Caritkę- dziękuję
A
Zorra to ta pani co roku organizuje
Światowy Dzień Chleba , więc jakby nie było na dobrym pieczywie się zna.
JTs Landbrot à la zorra
przepis stąd Biga85 g maki (typ -550)
20 g maki pszennej razowej
60 g wody
0,2 g świeżych drożdży( ja odważyłam 1g i podzieliłam na 5 części-jedną tu dałam , drugą niżej)
0,2 g soliPoolish105 g maki (typ 550)
115 g wody
0,2 g świeżych drożdży
0,2 g soliZakwas170 g maki (typ 550)
40 g maki pszennej razowej
115 g wody
105 g odświeżonego gęstego zakwasu *Ciasto540 g maki pszennej (typ 550)-ja dałam chlebową
40 g maki pszennej razowej
320 g wody
5 g świeżych drożdży
22 g soli
biga, poolish i zakwas - całość
Wieczorem przygotować bige, poolish i zakwas i odstawić przy 25 st. na 10 -12 godz.( u mnie było chłodniej ciut)
Następnego dnia, drożdże rozpuścić w 20 g wody.
Maki, rozpuszczone drożdże, 230 g wody i poolish dać do miski z robota kuchennego i zagniatać, aż połączą się składniki (ok. 3-4 min.)
Przykryć i odstawić na 30 min.
Po autolizie, dodać bige, zakwas, sol i pozostałą wodę, i zagniatać 5 min.
Ciasto jest miękkie i lekko klejące.
Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godz. Po 20 i 40 min. odgazować -zagnieść.
Ciasto uformować w kule i przełożyć do omączonego koszyka, przykryć i odstawić w temp. 25 st. na 1 i 1/2 godz.
Piekarnik z blacha rozgrzać do 240 st. ciasto ostrożnie przełożyć na blachę, przeciąć i natychmiast włożyć do piekarnika.
Piec 20 min. i zmniejszyć temperaturę do 200 st. Otworzyć na chwile drzwiczki z piekarnika, żeby wypuścić parę i piec następne 10 min.
Chleb wyciągnąć z piekarnika. Podwyższyć temperaturę na 230 st. i po 5 min. ( gdy piekarnik jest już rozgrzany do tej temperatury) jeszcze raz włożyć chleb i dopiekać 10 min.
Ostudzić na kratce.
*Odświeżony gesty zakwas przygotowuje się w ten sposób:Zorra miesza ok. 19.00, a ok. 9.00 zakwas jest przygotowany do pieczenia.
10 g "starego" zakwasu
5 g wody
i 15 g maki
Ok. godz. 23.00 dodaje
20 g wody
40 g maki,może być, ze trzeba będzie dosypać więcej maki lub dolać więcej wody. Wszystko zależy od wilgoci powietrza, maki.
Jeśli potrzebujemy więcej odświeżonego zakwasu, dobieramy odpowiednia ilość mąki i wody.
Jeśli zostanie nam za dużo, można wlać go z powrotem do "starego" zakwasu.
Moje uwagi- chleb jest wspaniały , taki mercedes z wyższej półki
-ciasto po rośnięciu podzieliłam na 2 części -jeden rósł w podłużnym , drugi okrągłym koszyku
- okrągły koszyk z chlebem wstawiłam na godzinę do lodówki , bo chciałam każdy chleb piec osobno
- chleb może w koszyku stać w lodowce i cała noc , będzie jeszcze lepszy , choć to trudno sobie wyobrazić
Niech się Wam upiecze!
TPM
Alciu, o jakim zakwasie mówimy? Żytnim razowym czy pszennym?
ReplyDeleteMargot, no jasne,że piekę! Wyboru przedniego dokonałaś.
ReplyDeletePozdrawiam.
Mafilka, nie pisałam bo tu się nadaje zakwas i żytni i pszenny i oba w wersji białej razowej
ReplyDeleteZa każdym razem będzie dobrze:)
Amber, a to się cieszę , to jeden z moich ulubionych chlebów na obecny czas , bo wiesz jak to jest Co jaki czas inne są ulubione :)
Dzięki Alu :*
ReplyDeletePostaram się zrobić, choć ja ostatnio w strasznym niedoczasie... ;)
u mnie rośnie zadanie dziewiąte, i już byłam taka zadowolona, że zaległości nadrabiam :))))
ReplyDeleteupiekłam dzisiaj ten chleb (a raczej dwa)
ReplyDeletehttp://awyrlwyd.blogspot.com/2010/06/chleb-wiejski.html
Dziękuję za przepis.
Mam też pytanie - jak nacinać takie chleby, głęboko? płytko? wciąż mi to nie wychodzi...
Pozdrawiam!
Upiekłam
ReplyDeletehttp://www.ewelosa.pl/?przepisy,0,12,w,000711
chlebek jest pyszny i to bardzo.
serdecznie pozdrawiam
Wspaniały. Dlaczego nie zajrzałam tutaj wczoraj? Już dzisiaj byłby w robocie. A tak trzeba czekać i to przynajmniej tydzień :(
ReplyDeleteJa tez upieklam, pierwszy raz w Piekarni po godzinach. Chlebek troche czasochlonny, ale warto.
ReplyDeletehttp://mirosixgotuje.blox.pl/2010/06/JTs-Landbrot-agrave-la-zorra-Piekarnia-po.html
o tak!
ReplyDeletezrobie go, zrobie, zrobie, zrobie;)
buziaki
Ależ się zapuściłam.\Ze cztery przepisy do tyłu jestem.
ReplyDeleteZrobię, zrobię!
Niestety, mój Towarzysz, w ramach oczyszczania lodówki " z wszystkiego co jest nieestetyczne" wyrzucił mój pół roczny zakwas! Ależ się wściekłam? (jak niby zawkas ma wyglądać estetycznie dziewczyny, no jak?)
I nawet nie przeprosił, stwierdził że skoro tak wyglądał to wyrzuciłby go jakby miał nawet pięćdziesiąt lat. Nóż mi się w kieszeni otwierał, ale nic nie powiedziałam..:/
Teraz muszę wyhodować nowy. A w mieszkaniu to kupię dla niego chyba jakiś nieprzeźroczysty słoik. Z przedziurawionym wieczkiem. Albo kamionkowy? Jakieś propozycje?
hura! upiekłam i jest pyszny!
ReplyDeleteto smak jakiego szukałam
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleterobiłam ten chleb już dwa razy, niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia; jest dobry, ale wolę "chleb polski" z przepisu Tatter
ReplyDelete