Pages

Jakiś czas temu nasza Weekendowa Piekarnia została zamknięta z powodów czysto życiowych.
Jedna z nas spełniła swoje największe marzenie i nie mogła dłużej poświęcać swojego czasu naszemu wspólnemu blogowi.
Obiecałyśmy sobie, że Piekarnia otworzy swoje drzwi pod warunkiem, że wszystkie trzy będziemy miały znowu czas
na jej prowadzenie.
Przyjaźń polega między innymi na tym, że jeśli ktoś bliski naszemu sercu żyje swoją pasją to cieszymy się razem z tą osobą z Jej szczęścia, nawet jeśli dzieje się to kosztem wspólnego przedsięwzięcia.

Pozdrawiamy Was ciepło!


Ala, Ewelina i Tatter

Wednesday, 24 March 2010

Chleb na zakwasie z ziarnami

***
youngtatter: wybierz coś
youngtatter: ostatnio ja z Alą teraz twoja kolej :)
polka: hihi ale ja mam tylko dwie książki
polka: :D
youngtatter: mogę ci pomoc
polka: no dobra
youngtatter: powiedz czego ci trzeba
polka: chciałabym coś z ziarnami
polka: pszenny ale z dodatkiem mąki żytniej
youngtatter: ok, brzmi super
polka: żeby bochenek można było upiec, wiesz nie za bardzo luźne ciasto żeby było
polka: i może z zaczynem?
youngtatter: http://www.wildyeastblog.com/2010/03/08/seeded-multigrain-sourdough-it-is-what-it-is/
polka: znasz na pamięć ten blog? :D
***

I teraz już wiecie jak czasami rodzą się pomysły na kolejne zadanie :)

Drodzy Sympatycy naszego bloga :) Nadszedł czas na kolejne wyzwanie - już szóste. Ogromnie się cieszymy, że tak dużo osób z nami piecze, zostawia komentarze i przysyła nam zdjęcia. W galerii naszej piekarni mamy już 115 zdjęć! Sama nie mogę w to uwierzyć!

Ponieważ ja bardzo lubię jak w chlebie chrupią sobie ziarna (moje ulubione to siemię lniane) pomyślałam, że właśnie taki chleb zaproponuję jako kolejne zadanie w naszej Piekarni.
Tatter obiecała wspomóc mój post swoją wiedzą i dopisze parę słów o ziarnach. Ja tylko dodam, że ziarna wspaniale wzbogacają smak chleba i nadają mu wspaniałą strukturę. No i fajnie chrupią między zębami. Ja swoje lubię lekko podprażyć przed dodaniem ich do chleba, chyba że robimy z nich namaczankę. wtedy podprażyć się ich nie da. Ziarna dodajemy pod koniec wyrabiania ciasta tak by jak najmniej je rozdrobnić.
Czekając na dopiski Tatter zapraszam Was na przestudiowanie przepisu i namawiam wszystkich do pieczenia.

Zadanie Nr 6 - Chleb na zakwasie z ziarnami (Seeded Multigrain Sourdough)
Źródło: Blog Wild Yeast

Waga: 1000 g (2 bochenki)

Czas przygotowania
Namaczanka: 30 minut
Wyrabianie ciasta: 40 minut (w tym 30 minut na autolizę)
Pierwsze wyrastanie: 2.5 godziny (pierwsze złożenie po 50 minutach, drugie po 100 minutach)
Pierwsze formowanie, odpoczynek i ostatnie formowanie: 35 minut
Wyrastanie finalne: 2 – 2.5godziny
Pieczenie: 40 minut
Wymagana temperatura ciasta: 24C

Namaczanka

100 g mieszanych ziaren (np 40g czarnego sezamu, 30g siemienia lnianego, 30g ziaren konopi)
35 g płatków owsianych (nie instant)
86 g wody

Ciasto chlebowe

240 g mąki pszennej chlebowej
94 g mąki pszennej chlebowej razowej
41 g mąki żytniej
227 g wody
170 g aktywnego zakwasu żytniego  (100% hydracji)
9.5 g soli
namaczanka

1.Namaczanka

Ziarna wymieszać w misce, zalać wodą, przykryć i zostawić na 30 minut.

2. Autoliza
W misce (autorka bloga używa miksera z misą) wymieszać mąki, wodę i zakwas. Miksować na niskich obrotach do połączenia się składników, przykryć i zostawić na 30 minut (autoliza).

3. Mieszanie
Dodać sól i ponownie miksować na małych obrotach (jeśli jest taka potrzeba należy można dodać trochę wody - ciasto ma być średnio ścisłe.
Po około 1 minutach dodajemy namaczankę i jeszcze raz miksujemy.
Ja (Polka) będę wyrabiać ciasto ręcznie.

4. Fermentacja główna

Ciasto wyjmujemy na lekko naoliwiony blat, przykrywamy i zostawiamy na 2.5 godziny składając ciasto po pierwszych 50 minutach i drugi raz po 100 minutach.

5. Formowanie

Blat lekko posypujemy mąką, przekładamy na nią ciasto, dzielimy  na dwie części. Z każdej części formujemy kulę i zostawiamy do odpoczynku na 30 minut.  
Po tym czasie formujemy bochenki i wkładamy je do koszy złączeniami do góry.

5. Ostatnia fermentacja
Ciasto musi wyrastać przez 2-2.5 godziny. Aby sprawdzić czy jest gotowe, lekko naciskamy je palcem - jeśli będzie wracać powoli do pierwotnego kształtu możemy wstawić je do piekarnika.

6. Pieczenie
Piekarnik z kamieniem nagrzewamy do 250C i przygotowujemy spryskiwać z wodą.
Wyrośnięty bochenek zsuwamy na łopatę, szybko nacinamy wzdłuż i zsuwamy na kamień.
Po włożeniu chleba do pieca zmniejszamy jego temperaturę do 230C.
Pieczemy przez 8 minut z parą, kolejne 20 minut bez pary, a na ostatnie 10 minut wyłączamy piec, uchylamy jego drzwiczki i zostawiamy w nim chleb.

Studzimy na kratce do pieczywa.

Niech się Wam upiecze!

TPM

PS1 Tatter naprwadę zna blog Susan na pamięć :) Podesłanie linku zajęło Jej 5 sekund...
PS2 W Anglii ziarna konopi (hempseed) można kupić każdym sklepie. Jeśli będziecie mieli kłopot z ich dostaniem można użyć dowolnych innych ziaren wg własnego gustu i smaku.



Konopie bywa w Polsce np tu , tanie nie jest :(
Ja tym razem upiekę bez konopi , dam inne ziarenka
Ale kusi mnie ,żeby je kupić-Polka , które to mają być?
Margot

Ala nie kupuj! :) Znam lepszy sposob :D

34 comments:

  1. O, to mi się podoba!!!! Chleb zapowiada się cudownie, tylko te konopie...chyba użyję innych ziaren bo nie mam czasu szukać po sklepach a w okolicy nie ma:(, pozdrawiam grono!

    ReplyDelete
  2. A moj zakas splesnial. I nie wiem dlaczego :/

    ReplyDelete
  3. Zapowiada się ciekawie :D trzeba tylko ziaren w sklepach poszukać...

    ReplyDelete
  4. Właśnie się zastanawiam czy myślimy o tych samych konopiach ;D Muszę sprawdzic czy są w sprzedaży....

    ReplyDelete
  5. no nareszcie :)
    i wielkie dzięki za ten skrót godzinowy - można przyjąć, że pieczemy w dniu, w którym nie wychodzimy między 9.00 a 17.00 :))

    ReplyDelete
  6. Mam taką chrapkę na ten chlebek!
    Konopi poszukam, chociaż u nas mogą się źle kojarzyć...

    ReplyDelete
  7. Nie znalazam w Polsce ziaren konopii. Oprocz konopii wiadomych i paczek dla odchudzajacych po 450 pln.Ja dodaje tez czesto ziaren prosa, rowniez malutnie i pyszne. A proso (kasza jaglana0 tez jest bardzo polecana przez dietetykow.

    ReplyDelete
  8. świetny przepis, uwielbiam chleby z ziarnami, na pewno upiekę:)

    ReplyDelete
  9. Ewo a gdzie go trzymalas? W lodowce? Dokarmialas go regularnie co tydzien? Wiesz co musiala sie jakas bakteria zawieruszyc w nim ;(

    Kass, Szarlotku, Michalino jako ze zostawilyscie komentarze jako pierwsze mozemy sie dogadac jesli chodzi o ziarna :) Mam nadzieje, ze poczta polska ich nie zatrzyma na granicy :D

    Amber, Kasiu mozna smialo izyc innych nasion :)

    Bialoczarna cieszymy sie! :)
    JSWM :)))))))

    ReplyDelete
  10. Polko, czyli zakwas zawsze trzeba dokarmiać raz w tygodniu nawet jak nie pieczemy?

    ReplyDelete
  11. A skąd Wy wiecie, że czekałam na taki chleb, co? ;) Chociaz ja wolę żytnie bardziej ale i takim nie pogardzę :) Zakwas akurat świeżynka, ziaren jakichś nazbieram i do pracy :) Thx :*

    ReplyDelete
  12. Mafilka to telepatia :)

    Nino koniecznie bo naqet gdy stoi w lodowce to i tak w koncu zacznie zzerac sam siebie i zostana nam tylko zle bakterie. Ja najdluzej trzymalam zakwas 2 tyg w lodowce bez dokarmiania, ale to nie byl dobry pomysl :)

    ReplyDelete
  13. czyli fermentacja główna odbywa się na blacie? nie w misce? w moim domu jest dość zimno - do tej pory chowałam ciasto do piekarnika, najczęściej z włączoną lampką...

    ReplyDelete
  14. Polko, a można prosić o rady dotyczące przechowywania zakwasu (nie tylko suszenia) w poście? Czyli że trzeba dokarmiać raz w tygodniu, żeby nie spleśniał, itd. Nie znalazłam takich rad ogólnie dostępnych, może ktoś nie doczyta tu w komentarzach :(

    ReplyDelete
  15. JSWM moj bedzie rosl w misce :)

    Nino dobra uwaga - popracujemy nad postem w wekeend :)

    ReplyDelete
  16. ja bardzo przepraszam ale pisalam o przechowywaniu zakwasu tutaj: http://piekarniapogodzinach.blogspot.com/2010/02/mam-juz-zakwas-ale-co-dalej.html

    ReplyDelete
  17. Tatter, napisałaś tam: "Idealnie, kultury powinny być odświeżane codziennie" -po czym powiedziałaś, że tak dzieje się w piekarniach, a my piekarze domowi musimy sobie radzić inaczej, czyli przechowywać w lodówce

    nie ma tam informacji jak długo można przechowywać zakwas w lodówce bez odświeżania - czyli żeby nie spleśniał, nic mu się nie stało - i o tym tu napisała Polka, że przynajmniej raz w tygodniu trzeba sobie o nim przypomnieć [jak rozumiem, trzeba wyjąć, ocieplić, wyrzucić trochę starego, odżywić i jeśli nie pieczemy, wstawić z powrotem do lodówki?]

    ReplyDelete
  18. melduję, że zadanie wykonane
    upiekłam w jednym podłużnym bochenku, dodałam siemię, biały sezam, pestki słonecznika.

    wyszedł tak, że smakuje SzM .... a ja nie lubię chleba z ziarnami ;)

    ReplyDelete
  19. Ja sie zastanawiam. Czy ten chleb moglby wyrastac ostatecznym wyrastaniu w lodowce. Planning mi legl w gruzach a tu proso ugotowane ;-)

    ReplyDelete
  20. Upiekłam ja chlebek tylko lekko ziarenka pozmieniałam - no konopii nie mogłam dostac i nie powiem wzbudzałam lekkie no mnoże nawet całkiem spore zdziwienie gdy pytałam o nie :P

    Tylko linka nie mogę wstawić

    ReplyDelete
  21. Ewelinko zdjęcie podeślij :))

    ReplyDelete
  22. Polciu kochana ja cały zestawik od razu zrobię - wszytstkie razem :)

    ReplyDelete
  23. Upieczony, co prawda na innej mieszance ziaren i smakuje oblednie :) Tylko czy to normalne, ze on tak dosc malo wyrasta? Trzymalam go 3 godz w koszyczku i tak upieklam, ale podwoic to sie raczej nie podwoil (szkoda, mogloby go zostac wiecej :)

    ReplyDelete
  24. Polko, trzymalam w szafce. Mial ciemno i w miare cieplo. Dokarialam co 3 dni.
    Zakwas pszenny, trzymany w lodowce tez mi splesnial :/ Ten dokarmialam raz w tygodniu :(

    Za kolejny zakwas wezme sie dopiero za jakis czas bo i tak nie mam czasu i zapalu by chleb wypiekac z raz na 2 tygodnie.
    Kolejnym razem jednak zasusze zakwas zeby nie powtarzac procesu od nowa.

    ReplyDelete
  25. Ewo chleb trzymany poza lodowka musi byc dokarmiany co 24h, 3 dni to stanowczo za dlugo.
    Jesli stoi w lodowce moze byc dokarmiany raz w tygodniu. Dzisia wracam w nocy jutro postaram sie napisac post zbiorczy o zakwasie ok?

    ReplyDelete
  26. http://zaczynamkucharzenie.blogspot.com/2010/04/chleb-na-zakwasie-z-ziarnami-po.html

    wracam w blogosferę z chlebem na dobry początek ;)

    ReplyDelete
  27. Dzisiaj odświeżam zakwas i zabieram się za niego jutro. Zapowiada się rewelacyjnie!

    ReplyDelete
  28. Wreszcie wykonałam http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/04/Chleb-na-zakwasie-z-ziarnami-Piekarnia-po.html

    ReplyDelete
  29. Byłam przekonana, że już tu wystawiłam komentarz o wykonaniu zadania, a tu dzisiaj przeglądam i wychodzi na wierzch moje roztrzepanie... ;)
    Chlebek upiekłam tydzień po ukazaniu się przepisu. Był smaczny, jakoś mnie nie zachwycił (nie lubię chlebów z ziarnami), ale rodzince bardzo przypadł do gustu. Na ich prośbę dodałam pestki dyni.
    Polko, bardzo dziękuję za propozycję, ale nie sądzę, abym tak bardzo potrzebowała tych nasion (w końcu można je zastąpić), żeby zawracać Ci głowę ich wysyłaniem. ;) Tak w ogóle, to co jest takiego w nasionach konopi, że w linku podanym przez Margot są tak drogie?

    ReplyDelete
  30. Nauczycielki szanowne, melduję się z nadrobieniem kilku lekcji i w gotowości do kolejnych :) Chleby pierwsza klasa - na razie upiekłam poza dwoma pierwszymi wszystkie i o pierwsze miejsce biją się ten z ziemniakami i ten z zaparką - sama nie wiem, który był lepszy, ale to i tak walka o bycie najlepszym z najlepszych - dzięki :***

    Tutaj relacja: http://gospodarneszczescie.blogspot.com/2010/04/ciag-dalszy-nastapi.html
    Czy powinnam Wam jakieś zdjęcia podesłać? Jeszcze się nie zorientowałam, gdzie co i jak :)

    ReplyDelete
  31. I udał się rewelacyjny chleb :)
    Zaraz podeślę zdjęcia na @

    ReplyDelete
  32. Pyszny mi sie udał! dzisiaj wstawiłam na bloga, ale już go nie ma, bo szybko został zjedzony;)

    ReplyDelete
  33. Dziewczyny bardzo dziekujemy za wspolne pieczenie! :) Czekamy na zdjecia :)

    ReplyDelete