tag:blogger.com,1999:blog-7731190658603355703.post3147860507638315203..comments2024-01-06T09:49:56.401+00:00Comments on Piekarnia po godzinach: "Mam już zakwas, ale co dalej?"Unknownnoreply@blogger.comBlogger32125tag:blogger.com,1999:blog-7731190658603355703.post-9739464661352653542019-10-04T19:12:27.219+01:002019-10-04T19:12:27.219+01:00Ja jeszcze nigdy nie miałem okazji piec własnego c...Ja jeszcze nigdy nie miałem okazji piec własnego chleba, ale liczę na to że niedługo się to zmieni. Za każdym razem jeżeli mam coś wykonywać z mąki to fajne przepisy znajduję na <a href="https://basiazsercem.pl/" rel="nofollow">https://basiazsercem.pl/</a> i mi to wychodzi. Dlatego następnym krokiem będzie pieczenie własnego chleba.Marek Wołoshttps://www.blogger.com/profile/12370806890549462704noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7731190658603355703.post-64452492484482863392012-10-30T19:03:58.356+00:002012-10-30T19:03:58.356+00:00"Właśnie 4C to temperatura optymalna w której..."Właśnie 4C to temperatura optymalna w której, jak się orientujecie, większość bakterii i drożdży ginie"<br />To jakaś bzdura, w tej temperaturze drożdże mogą być co najwyżej być nieaktywne ale na pewno nie giną, nie mówiąc o bakteriach.Leechhttps://www.blogger.com/profile/16909096676355469890noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7731190658603355703.post-13105104604046788642011-03-22T19:57:57.524+00:002011-03-22T19:57:57.524+00:00Dużo cennych informacji, część wiedziałem, innych ...Dużo cennych informacji, część wiedziałem, innych się domyślałem, na resztę bym sam nie wpadł. :)Ojciec Dyrektorhttps://www.blogger.com/profile/17813424196789331175noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7731190658603355703.post-70109163241468975162011-02-02T10:47:02.305+00:002011-02-02T10:47:02.305+00:00Nina dziękujemy za wszystkie komentarze! Mój zakwa...Nina dziękujemy za wszystkie komentarze! Mój zakwas ma dwa lata ( to już trzeci w mojej karierze) i przyznaję bez bicia - zapomniałam o nim ostatnio przez 4 tygodnie i żyje :) I ma się dobrze. Co prawda musiałam mu wysprzątać mieszkanie i dobrze podkarmić ale chyba znów jest szczęśliwy :)<br />Pozdrowienia!<br />Aha matkę matek też mam zasuszoną :)Ewelina Majdakhttps://www.blogger.com/profile/16606241851759842337noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7731190658603355703.post-24709040237510262852011-02-01T21:28:50.363+00:002011-02-01T21:28:50.363+00:00chciałam donieść, że mój zakwas świetnie się przec...chciałam donieść, że mój zakwas świetnie się przechowuje w lodówce przez tydzień<br /><br />odkąd piekę niemal wyłącznie w oparciu o ciasto zakwaszane, to wykorzystuję w całości zakwas-matkę - zdejmując zaschniętą czapkę, dokarmiam 2 razy i z tego końcowego produktu mam znowu zakwas-matkę, tylko silniejszą<br /><br />[matka matek na wszelki wypadek jest zasuszona i schowana w szafce]<br /><br />muszę przyznać, że teraz [po ponad roku od wyhodowania zakwasu] zakwas jest stabilniejszy, nic się z nim nie dzieje w lodówce, wcześniej wymagał jednak częstszego dokarmiania niż co tydzieńNinahttps://www.blogger.com/profile/03295508305290951755noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7731190658603355703.post-45109844545580432712010-03-05T13:01:35.977+00:002010-03-05T13:01:35.977+00:00:*:*Jswmhttps://www.blogger.com/profile/14167258433232033619noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7731190658603355703.post-20325086655749885642010-03-05T12:46:29.968+00:002010-03-05T12:46:29.968+00:00Babo jedna :D
Ja zbieram z góry ale tak szczodrze ...Babo jedna :D<br />Ja zbieram z góry ale tak szczodrze czyli tak z 1/3 ilości na pewno :))))<br />Szkoda mi mąki bo tu po razową żytnią muszę zachrzaniać 45 minut pieszo :)))))Ewelina Majdakhttps://www.blogger.com/profile/16606241851759842337noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7731190658603355703.post-34287932658702077482010-03-05T07:41:08.168+00:002010-03-05T07:41:08.168+00:00>>Jswm mam nadzieję, że wszystkie wątpliwośc...>>Jswm mam nadzieję, że wszystkie wątpliwości rozwiane drogą mejlową :))<br /><br />a nie jeszcze nie wszystkie :P<br /><br />ciągle mnie nurtuje, czy jak wyjmę zakwas z lodówki to <br />a) mam mu dorzucić i dolać do całości (ewentualnie zdejmując to co zaschnięte), czy <br />b) większość jego wyrzucić a nakarmić pozostałościJswmhttps://www.blogger.com/profile/14167258433232033619noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7731190658603355703.post-39619305185917776902010-03-04T23:54:27.542+00:002010-03-04T23:54:27.542+00:00Kuba w niech Cię ręka losu broni przed zakręcaniem...Kuba w niech Cię ręka losu broni przed zakręcaniem słoika ;) Bo się zakwas udusi :)<br />Idealnie byłoby mieć taki słoik z uchylaną pokrywką, ale myślę że dziurki to doby pomysł chociaż jeśli jest ich za mało lub są za małe to już nie.<br />Wiesz co ja bym na Twoim miejscu przykryła słoik kawałkiem ręcznika papierowego i obwiązała sznurkiem :)Ewelina Majdakhttps://www.blogger.com/profile/16606241851759842337noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7731190658603355703.post-13150506382838330642010-03-04T21:02:50.892+00:002010-03-04T21:02:50.892+00:00Mam jeszcze pytanie odnośnie przechowywania w lodó...Mam jeszcze pytanie odnośnie przechowywania w lodówce i na zewnątrz w czasie odświeżania. Trzymam mój zakwas w słoiku i słyszałem różne opinie na temat jego przykrywania. jedni twierdzą, żeby zamknąć szczelnie nakrętką, inni nakrywają folią spożywczą, inni zostawiają odsłonięte całkowicie. Ja porobiłem dziurki w nakrętce, a więc zatrzymałem się pomiędzy. A jak Wy sobie radzicie?Kubahttps://www.blogger.com/profile/06006120783260756804noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7731190658603355703.post-25127415636344127002010-03-04T20:25:41.393+00:002010-03-04T20:25:41.393+00:00Acha ja zawsze odmierzam łyżeczką małą do herbaty ...Acha ja zawsze odmierzam łyżeczką małą do herbaty (mam takie wąskie z IKEA) :)Ewelina Majdakhttps://www.blogger.com/profile/16606241851759842337noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7731190658603355703.post-56347846062527483372010-03-04T20:24:58.390+00:002010-03-04T20:24:58.390+00:00Jswm mam nadzieję, że wszystkie wątpliwości rozwia...Jswm mam nadzieję, że wszystkie wątpliwości rozwiane drogą mejlową :))<br /><br />Myniolinka przepraszam za opóźnienie! Możesz nastawić. U mnie w domu na pewno jest niższa temperatura o zakwas żyje swoim życiem :)<br /><br />A.Grey<br />Ad)1 Dokładnie :) Nie warto chować zakwasu do lodówki, jeśli chcesz piec codziennie, ale musisz pamiętać by zakwas co 24h dostał porcję świeżej mąki i wody inaczej zacznie zjadać sam siebie a w słoiku zostaną bakterie.<br />Ad)2 Zgadza się. Ja czasem wyjmuję zakwas na 48h i odświeżam dwukrotnie wtedy jest silniejszy i można pominąć drożdże w przepisie<br />Ad)3 Mój zakwas ma ponad rok i ja dokarmiam go raz na tydzień (50g wody na 100g mąki) i pięknie się trzyma :) Kiedy mam zamiar piec chleb to na 24h wyjmuję zakwas, trochę z góry wyrzucam, to co zaschnięte, ocieplam, dokarmiam (tak jak napisałaś) biorę potrzebną ilość do zaczynu, dokarmiam (taki jak napisałam wyżej 50/100) i chowam do lodówki na cały tydzień :)Ewelina Majdakhttps://www.blogger.com/profile/16606241851759842337noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7731190658603355703.post-82793314927583996492010-03-03T10:08:31.795+00:002010-03-03T10:08:31.795+00:00Nie wiem czy dobrze wszystko zrozumiałam, chciałam...Nie wiem czy dobrze wszystko zrozumiałam, chciałam się upewnić i mam kilka pytań co do przechowywania zakwasu.<br />1- jeśli piekłabym chleb codziennie lub co dwa dni to zakwasu nie chowam do lodówki tylko na bieżąco część zużywam do chleba część dokarmiam, tak?<br /><br />2- Jeśli piekłabym chleb raz, dwa razy w tygodniu to zakwas przechowuję w lodówce, a na 24 godz przed pieczeniem wyjmuję z lodówki i odświeżam?<br /><br />3- jeśli piekłabym chleb np. raz w miesiącu, to zakwas przechowuję w lodówce a co dwa dni dokarmiam, tzn. wyjmuję z lodówki, zostawiam 100g zakwasu (resztę wyrzucam)i dodaję 100g mąki i 100g wody (w dwóch etapach 50g i 50g)i trzymam w temp 22-26 C przez 24 godz i po tym czasie chowam do lodówki?<br /><br />i jeszcze jedno pytanie z innej bajki :) <br />czy łyżeczki używane w przepisach to tradycyjne miarkowe tzn. czy łyżeczka (np suchych drożdży)to 5ml tsp, a łyżka to 15ml tbsp?a.greyhttps://www.blogger.com/profile/11605502924845145809noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7731190658603355703.post-61919265858191884552010-02-27T08:06:15.479+00:002010-02-27T08:06:15.479+00:00puk, puk jest tu kto...:)puk, puk jest tu kto...:)myniolinkahttps://www.blogger.com/profile/05302351562882879683noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7731190658603355703.post-88118529185598503722010-02-17T17:56:06.028+00:002010-02-17T17:56:06.028+00:00czy mogę nastawić zakwas w temp pokojowej tzn. ok ...czy mogę nastawić zakwas w temp pokojowej tzn. ok 22 st.C? postawiłabym przy grzejniku ale małe łapki nie pozwolą mu długo postać.... czy musze jednak czekać do lata?myniolinkahttps://www.blogger.com/profile/05302351562882879683noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7731190658603355703.post-10396509646792834912010-02-17T09:01:16.242+00:002010-02-17T09:01:16.242+00:00a w którym momencie schować zakwas do lodówki?
to ...a w którym momencie schować zakwas do lodówki?<br />to znaczy ile czasu po dokarmieniu?<br />i na jak długo można go tam zostawić?<br />i jak go już wyjmę to jak dokarmić? (po jakim czasie?)<br />:))<br /><br />mój zakwas i ja wróciliśmy z Krakowa (w końcu nikomu go nie wcisnęłam) i mamy się świetnie :)Jswmhttps://www.blogger.com/profile/14167258433232033619noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7731190658603355703.post-56004234329472395682010-02-13T17:13:49.557+00:002010-02-13T17:13:49.557+00:00Zakwas gotowy i na blogu ze zdjęciami :-)Zakwas gotowy i na blogu ze zdjęciami :-)Aniahttps://www.blogger.com/profile/04456346869374501033noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7731190658603355703.post-89790720440603574582010-02-10T19:55:13.521+00:002010-02-10T19:55:13.521+00:00Tatter:: No więc w łyk-end biorę się do roboty i p...Tatter:: No więc w łyk-end biorę się do roboty i postępach będę informował. A raczej o porażkach. Zobaczymy. I dzięki za osobistą pomoc - cokolwiek to znaczy.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14524593172363062341noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7731190658603355703.post-35757849194059505432010-02-10T08:41:37.565+00:002010-02-10T08:41:37.565+00:00No... Dobry, dokładny przepis jest bezcenny!!! Jak...No... Dobry, dokładny przepis jest bezcenny!!! Jak ja za nim tesknię ;) Wiesz, za tą dalszą częścią...<br />BTW Czy juz pokazywać zakwasy na blogach? ;)Mafilkahttps://www.blogger.com/profile/15479548694566270351noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7731190658603355703.post-35510236138354018212010-02-10T07:52:16.600+00:002010-02-10T07:52:16.600+00:00Tatter, zakwas się przygotowuje już od ubiegłego p...Tatter, zakwas się przygotowuje już od ubiegłego poniedziałku. Codziennie go dokarmiam a on świetnie bąbelkuje. Czekam tylko na te formy.<br />Zgadza się, to Roemertopf. Kupiłem okrągłą i prostokątną a także klasyczne naczynie z pokrywą, do pieczenia różnych dań. Z przyjemnością podzielę się wrażeniami - chlebowe blotki już wkrótce :-)Kubahttps://www.blogger.com/profile/06006120783260756804noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7731190658603355703.post-56600796785723465822010-02-09T21:27:56.229+00:002010-02-09T21:27:56.229+00:00katasz, trzymam kciuki!
mafilko, droga, dobry czu...katasz, trzymam kciuki!<br /><br />mafilko, droga, dobry czuj to jest to. Ale jak czuj nas zawiedzie zawsze pozostanie dobry dokladny przepis :D<br /><br />Kuba, alez sie ciesze, ze do nas dolaczasz (a zakwas masz juz gotowy?). A formy o ktorych wspomniales to rommertopfy zapewne. Moze chcesz aby poswiecic im jakis wpis pozniej?<br /><br />Kass, wszystko zrobilas jak na wzorowa uczennice przystalo! Radosc mnie rozpiera, ze komus moze sie to wszystko przydac :*<br /><br />Bareyo, no brawo, w koncu! Bo szkockie morning rolls sa bardzo pyszne ale chleby Ukrainski czy Vermont Sourdough nieporownywalnie lepsze ;DD<br />Zanim zamiescisz anonsy :"kupie zakwas", mam propozycje : osobiscie pomoge Ci wyhodowac zakwas (zabaczysz jakie to proste), jesli sie nie powiedzie - sama wysle Ci moich szlachetnych kultur w prezencie, ok? (Jakby przeczuwajac ususzylam znow sloiczek zakwasu )Tatterhttps://www.blogger.com/profile/17607712445910048839noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7731190658603355703.post-16611444650274387692010-02-09T20:56:24.180+00:002010-02-09T20:56:24.180+00:00Tatter:: No dobra - jadę - jak to się mówi, z koks...Tatter:: No dobra - jadę - jak to się mówi, z koksem. Tak kocham chleb, że muszę spróbowąc w końcu zrobić coś porządnego - czyli na zakwasie.<br />Pisałaś, że zaczynacie o cholerstwo chodować - można kupić od Was?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14524593172363062341noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7731190658603355703.post-75463902723836041002010-02-09T14:18:31.002+00:002010-02-09T14:18:31.002+00:00Tatter bardzo wyczerpująco napisałaś, wydrukowałam...Tatter bardzo wyczerpująco napisałaś, wydrukowałam dla potomnych...może zechcą piec chleb (już się przyzwyczaili do domowego) a nie wszystko im powiem tak dokładnie i 'naukowo' jak Ty...więć do kajeciku z 'WP po godzinach' wklejam i podczytuję przed snem coby z wprawy nie wyjść :)<br />Dziękuję, jesteś nieoceniona!kasshttps://www.blogger.com/profile/06872665333376940828noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7731190658603355703.post-14483257547345344882010-02-09T10:21:37.103+00:002010-02-09T10:21:37.103+00:00świetny wykład. Tyle już o tym czytałem, ale zawsz...świetny wykład. Tyle już o tym czytałem, ale zawsze coś nowego się odkrywa. Ja za kilka dni biorę się za wypieki - wczoraj zamówiłem sobie gliniane formy do chleba (okrągłą i prostokątną) i już się nie mogę doczekać weekendu :-)))Kubahttps://www.blogger.com/profile/06006120783260756804noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7731190658603355703.post-75375806962810055912010-02-09T09:07:46.568+00:002010-02-09T09:07:46.568+00:00Wykład piękny, niemniej nadal nie wiem co znaczy &...Wykład piękny, niemniej nadal nie wiem co znaczy "odświeżyć" i "dokarmić" ;) dotąd robie wszystkie te czynności na czuja... A najbardziej zabawny jest fakt, ze niewiele rozumiejąc piekę chleby na zakwasie, które nie dosyć, ze wychodzą smaczne, to w dodatku wyrośnięte... To dopiero czarna magia ;))Mafilkahttps://www.blogger.com/profile/15479548694566270351noreply@blogger.com